Simone Atangana Bekono wint Anton Wachterprijs 2022 met Confrontaties

Gepubliceerd op: 25 mei 2022 14:58

Simone Atangana Bekono is de winnaar van de Anton Wachterprijs 2022, de tweejaarlijkse prijs voor het beste literaire prozadebuut. Ze krijgt de prijs voor haar roman Confrontaties. De jury was verrast én geraakt door de verbeeldingskracht van de schrijfster die het verhaal vertelt van een meisje die op een dag besluit terug te slaan. De knappe compositie en uitgekiende vertelstijl die zowel direct is als suggestief, maken van Confrontaties ‘een daverende roman met details die je bijblijven’.

Simone Atangana Bekono (1991) groeide op in het Brabantse Dongen en is de dochter van een Kameroense vader en een Nederlandse moeder. Ze debuteerde in 2017 als dichter met de bundel Hoe de eerste vonken zichtbaar waren. Haar roman Confrontaties kwam uit in 2020. Momenteel wordt gewerkt aan een Engelse vertaling en een verfilming van haar debuutroman.

De Anton Wachterprijs wordt dit jaar voor de 23e keer toegekend. Voor deze editie las de jury -Gerbrand Bakker, Kees ‘t Hart, Joke Linders, Marja Pruis en voorzitter Geart de Vries- een kleine 90 boeken. De prijs, een bedrag van 2000 euro en een beeldje van Anton Wachter, wordt op 25 juni uitgereikt, voorafgaand aan het Literair Festival Harlingen. Tijdens het festival interviewt de winnaar van 2020, Annemarie Haverkamp de kersverse winnaar Simone Atangana Bekono.

Andere eerdere prijswinnaar zijn onder meer Peter Buwalda, Arnon Grunberg, Tessa de Loo, Ilja Leonard Pfeijffer en Maartje Wortel. Er waren dit jaar zeven genomineerden: naast Simone Atanga Bekono waren dat Lale Gül met Ik ga leven, Valentijn Hoogenkamp met Het aanbidden van Louis Claus, Jilt Jorritsma met Was, Tobi Lakmaker met De geschiedenis van mijn seksualiteit, Vincent Merjenberg met De grijzen en Joost Oomen met Het Perenlied.

De organisatie van de Anton Wachterprijs is in handen van Bibliotheken Noord Fryslân, in opdracht van gemeente Harlingen.
 

Meer over het Literair Festival Harlingen