Zoekresultaten
Resultaat 461 - 480 (van 1327)
Wij zoeken verhalenvertellers!
Één avond waarop in de hele provincie verhalen worden verteld, door wie dat maar wil, aan iedereen die ze maar horen wil; dat maakt Verhalenavond een uniek evenement. Het thema van dit jaar is ‘De Ommekear.’ We kennen allemaal een moment, waarop ons leven een grote wending nam: De Ommekeer/ De Ommekear. Verhalen geïnspireerd op zo’n gebeurtenis behoren tot de mooiste om te vertellen en om naar te luisteren. Wil jij jouw verhaal delen? We zoeken nog verhalenvertellers in Harlingen en Dokkum.
Nieuwsbericht - 11-10-2022
Winnaars schrijfwedstrijd bekend: deze schrijvers maakten het mooiste verhaal, mét AI als co-writer
ChatGPT en andere AI-tools zijn natuurlijk reuzehandig. Je geeft een opdracht en binnen een paar seconden ratelen er lappen tekst uit. Een schrijfwedstrijd waarin je mag samenwerken met AI lijkt dan ook een makkie en een kwestie van één druk op de knop. Maar is dat ook zo? Bibliotheken Noord Fryslân daagde in het najaar iedereen uit om een verhaal, of het begin van een boek te schrijven met AI als co-writer. Alle verhalen werden door een vakkundige jury gelezen en er rolden drie winnaars uit de...
Nieuwsbericht
Winnaars verhalenwedstrijd
In september stonden bibliotheken Kollum en De Westereen in het teken van de Thrillerweken. Er werden verschillende activiteiten, workshops en lezingen gehouden, die spannend, leerzaam en vooral met thrillers te maken hadden.
Nieuwsbericht - 18-10-2022
Friesland College en Friese bibliotheken verder in aanpak laaggeletterdheid
Het Friesland College en alle Friese bibliotheken gaan samen verder in de strijd tegen laaggeletterdheid. Zij ondertekenden vorige week een overeenkomst, waarin zij de samenwerking van de afgelopen jaren bestendigen. Het is uniek in Nederland dat álle bibliotheken in één provincie de samenwerking met een onderwijsinstelling aangaan.
Nieuwsbericht - 24-09-2021
Zes genomineerden Anton Wachterprijs
Er zijn dit jaar zes nominaties voor de Anton Wachterprijs, de prijs voor het beste Nederlandstalige literaire prozadebuut van de afgelopen twee jaar. Het Objectief van Martien van Agtmaal; Een soort eelt van Rinske Bouwman; de roman W van Tiemen Hiemstra; Moeders. Heiligen van Dieuwertje Mertens; Xerox van Fien Veldman en De Beesten van Gijs Wilbrink. De winnaar van de tweejaarlijkse debutantenprijs wordt bekend gemaakt op zaterdag 22 juni tijdens het Literair Festival Harlingen.
Nieuwsbericht - 24-05-2024
Zeven genomineerden Literatuurprijs Schiermonnikoog bekend
De columns van Cocky Sietses, Alexa Gratema, Titia Bouma, Dyami Milarson, Inne Bilker, Simon van Wetten en Thomas Theisens zijn genomineerd voor de Literatuurprijs Schiermonnikoog 2022. In het Nederlands, Fries of Schiermonnikoogs schreven zij prachtige stukjes proza over het thema NATUUR LEEFT? Zaterdag 1 oktober om 16.15 uur vindt in de Got Tjark op Schiermonnikoog de prijsuitreiking plaats van de columnwedstrijd.
Nieuwsbericht - 27-09-2022
Zeven genomineerden voor Anton Wachterprijs 2022
Uit bijna negentig inzendingen selecteerde de jury zeven genomineerden voor de Anton Wachterprijs 2022, de prijs voor het beste Nederlandstalige literaire prozadebuut van de afgelopen twee jaar. De prijs wordt 25 juni uitgereikt.
Nieuwsbericht - 22-04-2022
Zomersluiting Digi-taalhuizen
Vrijwilligers en deelnemers nemen vakantie van het Digi-Taalhuis in de Bibliotheek
Nieuwsbericht - 21-07-2022
Zomers voordeel met de bieb
Of je deze zomer nu thuis blijft, of op vakantie gaat: de biebpas komt altijd van pas! We wensen je een hele fijne zomer!
Nieuwsbericht - 17-07-2023
19 december (avond) catalogus offline
Zondagavond 19 december 2021 wordt er groot onderhoud uitgevoerd aan onze catalogus. Dat betekent dat u tussen 17.00 's middags en middernacht geen gebruik kunt maken van de catalogus (bijvoorbeeld om boeken te zoeken of te reserveren). Ook kunt u dan geen boeken verlengen via onze website en in de Bibliotheek-app.
Nieuwsbericht - 10-12-2021
Bibliotheek op school
Wie goed is in lezen en taal, komt verder in de wereld. Daarom is het belangrijk dat alle leerlingen en studenten, van jong tot oud, met plezier leren lezen en vaardig worden in het gebruik van media. Op veel schoollocaties zorgt de Bibliotheek op school voor experts in lezen en media, een goed leesklimaat en actueel en inspirerend boekenaanbod.
BoekStart in de Kinderopvang
De bibliotheek en pedagogisch medewerkers werken samen aan een inspirerende leesomgeving in de kinderopvang.
Dienstverlening op maat
Bij een Bibliotheek bij u in de buurt leent u boeken, e-books, luisterboeken, films en tijdschriften voor de kinderen uit uw klas.
Instellingspas
Bij een bibliotheek in de buurt leen je boeken, e-books, luisterboeken, films en tijdschriften voor kinderen en jongeren uit de groep.
Instellingspas VO
Bij een Bibliotheek bij u in de buurt leent u boeken, e-books, luisterboeken, films en tijdschriften voor de kinderen uit uw klas
Leasecollectie
Bij een Bibliotheek bij u in de buurt leent u boeken, e-books, luisterboeken, films en tijdschriften voor de kinderen uit uw klas.
BoekStart
Voorlezen aan baby's is goed voor de taalontwikkeling en het is een leuk moment om interactie te krijgen. Kinderen die opgroeien tussen de boeken, zijn later beter op school. Ze ontwikkelen een grotere woordenschat dan kinderen die niet voorgelezen worden en behouden deze voorsprong ook.
Primair onderwijs
Een goede taalbeheersing is dé sleutel om mee te kunnen doen in de samenleving. We werken samen met scholen en gemeenten aan de Bibliotheek op school. Het programma waarmee we een bijdrage leveren aan taalontwikkeling, leesplezier en mediawijsheid van kinderen.
Team Educatie
Maak kennis met Team Jeugd & onderwijs. Een betrokken en deskundige club lees- en mediaconsulenten met een missie: samen met het onderwijs ervoor zorgen dat leerlingen plezier in het lezen vinden én houden. Belangrijk, want leesvaardigheid is de basis voor alle schoolprestaties.
Voortgezet onderwijs
Met de Bibliotheek op school kunnen jongeren in het praktijkonderwijs, vmbo en andere niveaus met meer gemak werken aan hun lees- en informatievaardigheden. Ze hebben een bibliotheek in de eigen school en kunnen gemakkelijk materiaal uitzoeken om digitaal of op papier te lezen. Docenten en leesconsulenten helpen hen materialen uitzoeken en de juiste hulpmiddelen vinden om te lezen en te werken aan informatievaardigheden. Zo kan elke leerling lezen en leren op een manier die bij hen past.