Team Educatie: wat missen ze het meest nu ze niet naar scholen mogen?
Dit is team educatie: zij vertegenwoordigen de bibliotheek op scholen. Maar daar zijn de meesten door de corona-regels helaas al heel lang niet geweest. Wat missen ze het meest?
Het contact met de kinderen en de leerkrachten natuurlijk, roepen de dames in koor. Maar ook de leuke en soms verrassende reacties van de leerlingen op nieuwe boeken en werkvormen, noemt Miny. Of hoe kinderen op het puntje van hun stoel gaan zitten, met sprankelende ogen, hopend dat hij of zij straks als eerste dat ene nieuwe boek mag gaan lezen, zegt Sietske. Als één van de weinigen mag Anissa wel naar één van de scholen in haar werkgebied. Al die blije hoofdjes geven haar nieuwe energie! Ook Hanneke bezoekt haar scholen zo nu en dan, maar toch mist ze het contact met de ouders nu er bijvoorbeeld geen ouderavonden zijn.
Oost, West, op school is leesplezier brengen voor mij het best, rijmt Maureen, maar nu dat even niet kan, wat doen de leesconsulenten dan eigenlijk wel?
Vooral kijken wat er nog wél kan, zeggen de meesten. Scholen op afstand ondersteunen, projecten zoals bijvoorbeeld Scoor een Boek of de Nationale Voorleeswedstrijd aanpassen zodat ze corona-proof door kunnen gaan. Maar ook toekomstplannen maken, voor als we straks ein-de-lijk weer naar de scholen mogen, zegt Anita. Hanna is net begonnen als leesconsulent en gebruikt deze tijd om een opleiding te doen, zodat ze straks direct goed kan beginnen. Filmpjes opnemen over boeken en projecten zodat de leerlingen haar niet vergeten, is de tactiek van Miny.
Hebben jullie misschien nog tips voor de leerlingen?
Meilana heeft een hele mooie: Plezier in het lezen, houd dat vast. Want dromen en verhalen hebben geen lockdown of grenzen.