Sterrenkundewandeling en telescopen te leen
Wie de sterrenhemel van dichtbij wil bekijken, kan vanaf eind februari een echte telescoop lenen in de bibliotheken van Hallum en St.-Annaparochie. De telescopen worden uitgeleend op initiatief van het programma ‘Donkerte van de Wadden’ waar onder andere de Rijksuniversiteit Groningen aan meedoet. Maandag 6 maart (Hallum) en dinsdag 7 maart (St.-Annaparochie) zijn er ook sterrenkundewandelingen met een gids van Rijksuniversiteit Groningen.
Natuurwetenschapper aan de Rijksuniversiteit Groningen, Theo Jurriens zoekt met een groep het donker op tijdens de sterrenkundewandeling. De wandelingen zijn ongeveer 2 kilometer lang en starten bij de bibliotheek. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Daarna staat de koffie en thee klaar in de bibliotheek om lekker op te warmen. De wandeling is gratis en aanmelden kan op deze website. Aanmelden kan tot aanvang van de wandeling.
Een telescoop lenen
Met een telescoop kun je de sterrenhemel van dichtbij bekijken. De telescoop die de bibliotheken uitlenen, vergroot maximaal 140 keer. Dat betekent dat je de maantjes van Jupiter, de ring van Saturnus, sterrenstelsels in de buurt zoals M31 of de Orionnevel in het sterrenbeeld Orion, en kraters op de maan kunt zien. Bij de telescoop hoort een handige app die je door de sterrenhemel gidst. Zo weet je precies wat je ziet. Er is bewust gekozen om de telescopen uit te lenen via de ‘waddenbibliotheken’, omdat het langs de Waddenkust op veel plekken nog echt donker is. Dan kun je de sterrenhemel extra goed zien!
De bibliotheek start met het uitlenen van telescopen in bibliotheken Hallum en St.-Annaparochie. Het lenen van een telescoop is gratis voor leden van de bibliotheek. De telescoop is alleen lokaal te leen en wordt niet op transport gezet naar andere vestigingen. De uitleentermijn van de telescoop is 1 week. De bibliotheek verwacht dat de lener de geleende telescoop schoon en compleet terugbrengt (inclusief verpakkingsmateriaal). Wanneer de telescoop kapot of onvolledig wordt teruggebracht, is de lener verplicht een vergoeding te betalen voor vervanging of reparatie. Leent een kind de telescoop, dan kan dit alleen met een ouder/verzorger. De ouder/verzorger ondertekent een uitleenovereenkomst.
Het donker is bijzonder
Vroeger kon je duizenden sterren aan de hemel zien, maar tegenwoordig zie je ze – vooral in de stad – veel minder goed. In het Waddengebied kun je gelukkig nog wel donkerte ervaren en sterren zien. Maar als er niets gebeurt, dan verdwijnt deze bijzondere ervaring ook hier langzaam maar zeker en kun je de Melkweg nergens in Nederland meer zien. Daarom werken de Natuur- en Milieufederaties van Groningen, Fryslân en Noord-Holland, de Rijksuniversiteit Groningen, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Waddenvereniging samen aan het programma Donkerte van de Wadden. Door bewoners en toeristen de kracht, pracht en waarde van het donker te laten ervaren en beleven, willen zij de bewustwording over de noodzaak van het behoud van de duisternis vergroten.