Op dit moment is er een storing in onze Wise-app. Kijk op onze klantenservice pagina wat u kunt doen. 

Sloop dit Boek!

Gepubliceerd op: 7 december 2023 12:26

Sloop dit Boek is een gloednieuwe lessenserie van de Bibliotheek voor leerlingen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Met Sloop dit Boek gaan leerlingen met verschillende teksten aan de slag, ze lezen (voor) en gaan op onderzoek, maar ze mogen ook hun boek op allerlei manieren slopen! De pilot ging van start op OSG Singelland in Surhuisterveen.

Door doe-opdrachten te combineren met het lezen van teksten en boeken, komen de leerlingen op een positieve manier in aanraking met lezen. Hiermee probeert de bibliotheek de leesweerstand die vaak bestaat te verkleinen en de leesmotivatie te vergroten. Want het plezier in lezen en leesvaardigheid is belangrijk om goed mee te kunnen doen in de maatschappij.

Over de lessenserie
De lessenserie is gekoppeld aan het werkboek ‘Sloop dit boek, in de naam der wetenschap’. Leerlingen gaan onder begeleiding van hun eigen vakdocent aan de slag met het (voor)lezen van verschillende boeken en tekstsoorten die gelinkt zijn aan wetenschap. Dit combineren ze met allerlei doe-opdrachten, denk aan knippen, gooien, plakken en tekenen. De lessen zijn voor alle leerlingen uit de onderbouw leuk om te volgen, maar zijn vooral bedoeld voor leerlingen uit de eerste klas van het VMBO en praktijkonderwijs.

Waarom vakoverstijgend?
De lessen worden niet alleen bij het vak Nederlands uitgevoerd, maar juist ook bij vakken die op het eerste gezicht geen talige insteek hebben. Want taal speelt bij elk vak een belangrijke rol. De vakdocenten worden getraind en begeleid door leesconsulent voortgezet onderwijs Christien van der Meulen van de Bibliotheek. Ook is er een (tijdelijke) collectie van boeken beschikbaar die aansluit bij de lessen.

Fries Leesoffensief
Sloop dit Boek is onderdeel van het Fries Leesoffensief. Dit offensief brengt verschillende organisaties in Friesland bij elkaar en maakt zich sterk om de taalvaardigheid binnen Friesland te vergroten. Centraal staat leesplezier, want wie met plezier leest, leest meer en wordt beter in lezen.