Literaire Dis Dokkum in 10 dagen uitverkocht!

Gepubliceerd op: 24 juli 2024 13:32

Vrijdag 22 november vindt in de grote kerk in Dokkum de Literaire Dis plaats. In de majestueuze kerk dekt Bibliotheken Noord Fryslân lange tafels voor een geweldig diner. Culinaire gangen worden afgewisseld met literaire, muzikale en poëtische gangen. Zo ontstaat een 12-gangendiner met zowel de heerlijkste gerechten als food for thought! Op het menu staan onder andere Tommy Wieringa, Ellen ten Damme, Arjan Hut, Marcel van Roosmalen en Eva Hoeke. Het programma wordt de komende weken verder aangevuld, maar de kaartverkoop is gestart.

In 2023 organiseerde Bibliotheken Noord Fryslân het eerste Literair Festival Dokkum in de Bonifatiuskapel. Een geweldige avond die voor zowel bezoekers als organisatie naar meer smaakte. En meer, dat is het zeker geworden. De bibliotheek werkt voor deze opvolger van het Literair Festival Dokkum samen met lokale ondernemers. Zo zorgt Hotel De Abdij voor een fantastisch 6-gangendiner en staat Boekhandel Van der Velde garant voor stapels boeken waarmee bezoekers van de Literaire Dis een lekker leeswinter tegemoet gaan.

6x culinair, 6x literair

Zes culinaire gangen worden afgewisseld met zes culturele gangen. Op het podium verschijnt bijvoorbeeld Tommy Wieringa. De schrijver staat de hele maand november in de spotlights omdat heel Nederland zijn boek Joe Speedboot cadeau krijgt van de bibliotheek. De bibliotheek wist ook Marcel van Roosmalen en Eva Hoeke te strikken, dit mooie duo, beide journalist en columnist, staat het najaar op de planken met een voorstelling over misverstanden, buren, barbecueën en altijd wind tegen. In Dokkum delen ze een paar van hun mooie verhalen over het verhuizen van de grote stad naar het midden van een dorp.

Ellen ten Damme op het podium

Muziek -en show- is er van Ellen ten Damme. Zij groeide ver van de spotlights op in het Drentse Roden, als sportief en muzikaal wonderkind. Tijdens en na het volgen van de Amsterdamse Kleinkunstacademie verwierf ze landelijke bekendheid als onder andere zangeres en actrice. In haar hart is ze altijd muzikant geweest. Ze schrijft haar eigen nummers, speelt viool, piano en gitaar en is een van de beste zangeressen van haar generatie. De bibliotheek is dan ook trots op het toevoegen van deze geweldige naam aan het programma. Op een Literaire Dis hoort zij zeker thuis, want voor haar album Durf jij? schreef Ilja Leonard Pfeijffer een aantal teksten.

Dichter van Fryslân Arjan Hut

Natuurlijk is het programma niet compleet zonder Friese inbreng. Arjan Hut neemt als Dichter van Fryslân die honneurs waar. Arjan Hut groeide op in Surhuisterveen en publiceerde in 2004 zijn eerste dichtbundel Nachtswimmers. Zijn meest recente, zesde dichtbundel, verscheen in 2023 onder de titel Ien tel de ierde stil. De presentatie van het festival is in handen van Kirsten van Santen. Zij is cultureel antropoloog en werkt als kunstredacteur bij de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden. Ze schrijft en praat over theater en literatuur, publiceert columns en debuteerde in maart 2022 met haar literaire non-fictie boek Water Pakken.

Binnen 10 dagen uitverkocht!

En met die geweldige namen is het programma nog niet compleet. Binnenkort worden ook de laatste namen bekend gemaakt. Tickets kosten €49,95 in de voorverkoop en zijn verkrijgbaar bij de bibliotheek en online via ontdekdebieb.nl/literairedis. De prijs voor een kaartje is inclusief het 6-gangendiner van Hotel De Abdij, exclusief drankjes. Na 1 september kosten tickets €54,95. DE LITERAIRE IS INMIDDELS UITVERKOCHT