Holwert viert opening huiskamerbibliotheek!

Gepubliceerd op: 13 oktober 2023 13:25

Samenlevingsschool De Tijstream, MFA De Ynset en Bibliotheken Noord Fryslân hebben hard gewerkt om een huiskamerbibliotheek in Holwert te realiseren en zijn trots dat deze nu open is voor iedereen in Holwert en omgeving! Door de kleine bibliotheek in het dorp zijn boeken altijd dichtbij. Dat helpt bij het ontwikkelen van de taalvaardigheid van kinderen én volwassenen.

Donderdag 12 oktober vierden leerlingen, ouders en andere inwoners van Holwert de feestelijke opening van de huiskamerbibliotheek. Met het thema van de Kinderboekenweek 'Bij mij thuis' konden bezoekers binnenlopen bij de partners en organisaties die in het MFA wonen. De school, kinderopvang, gebiedsteam, logopedist, sportverenigingen, buurtkamer en de muziek- en cultuurverenigingen maakten er een gezellige braderie van. Voor de kinderen was er een act met buurman & buurman, een speurtocht en ze konden met het green screen op de foto met hun droomhuis. Daarnaast was er een blind date met een boek en uiteraard kon een kijkje genomen worden in de huiskamerbibliotheek waar de eerste boeken al mee naar huis werden genomen.

Gratis boeken lenen
De huiskamerbibliotheek in Holwert is een kleine, gezellige huiskamerbibliotheek zonder bibliotheekmedewerkers, maar met een mooie collectie wat minder actuele boeken van Bibliotheek Dokkum. Klein, maar fijn én gratis. Om boeken te lenen is geen pasje nodig, bezoekers nemen het boek mee naar huis en brengen het terug als het uit is.

Leesplezier vergroten
De school, kinderopvang en bibliotheek werken al een aantal jaar intensief samen om het leesplezier van kinderen te vergroten. Want wie met plezier leest, gaat vaker en ook beter lezen. Daarom is er een collectie jeugdboeken in de kinderopvang en de school en mogen de kinderen de boeken ook mee naar huis nemen. Maar ze pakken nóg sneller een boek, als er ook thuis gelezen wordt. Daarom is het zo mooi dat er nu een huiskamerbibliotheek in Holwert is.

Krant en koffie
De huiskamerbibliotheek is open op dinsdag- en vrijdagochtend van 9.00 - 11.30 uur. Iedereen is welkom om boeken te lenen, een krantje te lezen of een praatje te maken. Een gratis bakje koffie of thee horen hier uiteraard ook bij. Mensen hoeven niet lid van de bibliotheek te zijn om gebruik te maken van de huiskamerbibliotheek.

Activiteiten voor jong en oud
Voor iedereen in het dorp zijn er elke maand leuke en leerzame activiteiten in de huiskamerbibliotheek. Op 24 oktober en 28 november is er digitaal spreekuur van 10.30-11.30 uur. Dit is gratis en voor iedereen die vragen heeft over zijn of haar tablet, laptop of mobiele telefoon. Op 14 november van 10.00 - 11.30 uur is er de workshop DigiD: sms-controle instellen. Ook gratis, aanmelden kan via ontdekdebieb.nl. Voor ouders en hun baby, dreumes of peuter is er op 8 december van 11.00-12.00 uur koffie met...interactief voorlezen. Leesconsulent van de bieb Klarinda leest voor op een interactieve manier en geeft ouders tips hoe je dit zelf thuis kunt doen.

Ook daarna worden activiteiten gepland die met (voor)lezen te maken hebben, met het leren van digitale vaardigheden, om de Nederlandse taal beter te spreken, lezen of schrijven, of activiteiten die inspelen op actualiteiten. Deze activiteiten worden aangekondigd op de website van de bibliotheek: www.ontdekdebieb.nl.