Half miljoen bezoekers en meer dan een miljoen uitleningen in 2019
Bibliotheken Noord Fryslân kijkt -nu alle jaarcijfers compleet zijn- terug op een succesvol 2019. De vijftien vestigingen verwelkomden vorig jaar een half miljoen bezoekers, er werden 1,2 miljoen boeken, films en tijdschriften uitgeleend en het aantal uitgeleende e-books steeg met negen procent ten opzichte van het jaar ervoor. En die stijging zet in 2020, mede door de Corona-crisis door.
In heel 2019 leenden de ruim 33.000 leden van Bibliotheken Noord Fryslân in totaal 36.000 e-books. In de eerste maanden van dit jaar werden er al meer dan 20.000 e-books uitgeleend aan leden. De leden kunnen ook de fysieke collectie nog altijd goed vinden, maar liefst 1,2 miljoen boeken, tijdschriften en films werden er in 2019 op de ledenpassen bijgeschreven.
Bescheiden groei
Paulien Schreuder, directeur van Bibliotheken Noord Fryslân, kijkt tevreden terug op 2019. ‘De verbouwde vestiging Harlingen ging in januari open en in september verhuisde Bibliotheek Kollum naar Campus Kollum. In Surhuisterveen kwam de bibliotheek door de verbouwing van het Vleckehûs in het hart van het MFA terecht. Als klap op de vuurpijl konden we in december een nieuwe vestiging openen in Hallum. En misschien wel het mooiste nieuws: het aantal leden en uitleningen liep niet terug. De groei was bescheiden, maar dat is in deze tijden en vergeleken met andere bibliotheken wel bijzonder.’
Belang digitale vaardigheden juist nu zichtbaar
De bibliotheek zet ook fors in op het taal- en digitaalvaardiger maken van de inwoners van Noord-Fryslân. In 2019 had het Digi-Taalhuis 285 cursisten en voormalig Seniorweb verwelkomde 204 cursisten. Van de 150 activiteiten die de bibliotheek aanbood, was ook een groot deel gericht op het verbeteren van digitale vaardigheden. Zowel taal- als digitale vaardigheden zijn heel belangrijk, laat ook de Corona-crisis zien. In deze tijd gaat bijna alles digitaal: boodschappen doen, boeken lezen, onderwijs, vergaderen en contact met de familie. De kans op eenzaamheid is groter voor wie niet over de juiste vaardigheden beschikt. ‘Dat hoorden we ook toen een paar van onze medewerkers leden van zeventig jaar en ouder belde toen de bibliotheek door de Corona-crisis gesloten was’, zegt Paulien Schreuder. De bibliotheek belde zoveel mogelijk van haar oudere leden om te vragen wat ze voor hen kon betekenen en of ze boeken wilden reserveren voor de afhaalservice.
Doorgroeimogelijkheden voor medewerkers
Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven zich te ontwikkelen op het gebied van taal- of digitale vaardigheden, investeerde de bibliotheek in medewerkers die die specifieke taken in hun pakket krijgen. Zo konden vier medewerkers van Bibliotheken Noord Fryslân in 2019 doorgroeien naar nieuwe functies. Twee consulenten basisvaardigheden richten zich op het taal- en digitaalvaardiger maken van volwassenen. En twee consulenten digitale geletterdheid vergroten en verbeteren de digitale geletterdheid van zowel klanten als collega’s.