Expeditie Next in Franeker
Wat was het een prachtige dag, volgens sommige kinderen die we spraken zelfs de mooiste dag van de hele vakantie: vrijdag 6 mei streek kinderwetenschapsfestival Expeditie Next neer in Franeker. Alle 5000 kaarten waren verkocht, op bijna 20 locaties in heel Franeker waren neer dan 100 activiteiten te zien, te doen en te beleven. Ook in de bibliotheek natuurlijk.
Nadat de kinderen hun polsbandje hadden opgehaald bij de kassa, begon het avontuur in restaurant De Doelen met een potje voetbal. Niet tegen leeftijdsgenootjes, maar tegen een heuse robot. De kinderen waren de keeper, de robot mocht scoren. En dat deed’ie, het werd uiteindelijk 4-3. Daarna stond de bibliotheek op het programma, de kinderen doken in de wereld van taal en wetenschap. Ze praatten er met een robot, tekenden een stripverhaal, leerden over de herkomst van woorden uit hiphop-liedjes, stapten binnen in het spraaklab, mochten gamen én een game maken: alles was even leuk. Maar liefst tien activiteiten vonden plaats in alle hoeken van de bibliotheek. Op het hoogtepunt waren er 250 bezoekers binnen en de bibliotheek was ook nog ‘gewoon’ open voor bezoekers.
Volgende stop: Theater De Koornbeurs voor de Mad Science Show. Rook, ontploffingen, gevaarlijke stoffen en een hoop lol op het podium: een groot succes. En omdat de rij voor het Eise Eisinga iets te lang was, stapten we binnen in het mobiele planetarium in De Koornbeurs om ons te vergapen aan het heelal.
Via het stadhuis liepen we verder naar de Hortus-tuin. Eerst door het bodemdieren-doolhof en daarna naar Klaas (kan alles) van Kruistum die de feit of fabel quiz presenteerde met de ene na de andere wetenschapper. De kinderen pakten hun feit- of fabel-bordjes en wisten verrassend veel over de zon. Ralf Mackenbach (winnaar van het junior songfestival én kernfysicus) vertelde hoe warm het is in het binnenste van de zon (15 miljoen graden!), dat de zon uiteindelijk opgebrand zal raken, over zijn streven om een stukje van de zon na te bootsen op aarde zodat we een nieuwe onuitputtelijke bron van energie hebben en natuurlijk over zijn drijfveren om wetenschapper te worden.
Onze route vervolgde via de Voorstraat, langs de caravans van Tûmba en het Groninger Museum, de bus van Frysklab, de Spacebuzz, de ExperiVan en nog veel meer busjes en stands naar de Martinikerk. We keken verwonderd naar de reusachtige wereldbol Gaia, een kunstwerk van Luke Jerram, die ons het gevoel wil geven dat astronauten hebben wanneer zij naar de aarde kijken. Een prachtig decor voor een vragenvuur. Kinderen mochten hun vragen stellen aan grote wetenschappers. Wij schoven aan bij Diederik Gommers. Hij beantwoordde vragen als ‘wat is je lievelingsbot (antw: geen) en lievelingsorgaan (antw: longen)’, vertelde waarom hij dokter wilde worden en dat hij dat op zijn 11de al besloten had, vertelde over favoriete landen, voetbalclubs, steden en eten. Hij had bijna overal een antwoord op. Bijna, want vragen als ‘hoe is de aarde ontstaan’ moest hij aan zich voorbij laten gaan.
Terug via de Voorstraat en op naar ’t Sjûkelân voor een ijsje, een drankje, een potje kaatsen, schommelen op de silent swing, een sprintje, de vloer is lava, een rondje in het mini-reuzenrad en schieten met een katapult. We hebben niet eens de helft van alle activiteiten kunnen doen, maar de kinderen hebben een fantastische dag gehad. Volgens sommigen zelfs de mooiste dag van de hele meivakantie.
Expeditie Next is een initiatief van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Het doel van de NWA is om wetenschap toegankelijk te maken voor een breed publiek. Binnen de NWS werken wetenschappelijke instellingen, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties samen. Expeditie Next wordt elk jaar in een andere stad georganiseerd. De vorige editie was in Rotterdam en nu was Franeker aan de beurt.