Fedde en Esmee voorleeskampioen

Gepubliceerd op: 24 februari 2023 16:01

Woensdagmiddag 6 maart was het de beurt aan de schoolkampioenen van Dantumadeel, Achtkarspelen, Noardeast Fryslân, Ameland en Schiermonnikoog. Maar liefst 36 schoolkampioenen zijn in de race om de 2 finaleplekken voor de provinciale ronde voor de Nationale Voorleeswedstrijd te bemachtigen. Dit jaar vond de Regionale ronde van de Voorleeswedstrijd plaats in Holwerd, in het M.F.A. De Ynset.

Door dit recordaantal deelnemers hebben we de schoolkampioenen over 3 zalen verdeeld en maar liefst 9 juryleden bereid gevonden om te jureren. In de 1e zaal lag de presentatie in handen van Sander Balk van Circus Salto, de overige zalen werden gepresenteerd door José van der Bij en Christina Noordstra van Bibliotheken Noord Fryslân. Tijdens de grote pauze werd het in groten getale meegekomen publiek vermaakt met een act door Sander Balk.

De jury uit zaal 1 bestaande uit Jouke Douwe de Vries (Wethouder Noardeast Fryslân), Tialda Hoogeveen (Berneboeke Ambassadeur) en Martsje de Jong ( redacteur, vertaler) hadden de zware dobber om 2 finalisten te kiezen. Uiteindelijk kwamen Fedde Ebbing van de Stapstien te Kollumerzwaag en Willemijn Bremer van de Mienskip uit Buitenpost hieruit de bus.

In zaal 2 werd ook druk overleg gepleegd door Paulien Schreuder ( directrice Bibliotheken Noord Fryslân), Klaas Agricola ( Burgemeester van de gemeente Dantumadiel) en Reina Loonstra ( Kinderboekenjournaal). De 2 voorlezers die in de finaleronde gingen strijden werden Aline de Bruin van de Claerkamp te Gerkesklooster en Esmee Meijer van de Hoekstien uit Surhuisterveen.

En vanuit de 3e zaal kwamen als winnaars naar voren Tynke-Rixt Groenveld van Op ‘e Dobbe te Hallum en Mette van der Zee van de Gearing uit Ee, besloten Marieke Andela ( Leerkracht leesconsulenten-opleiding), Arjan Hut ( Dichter fan Fryslân) en Tjitske van Dijk ( Afûk).

De 6 voorlezers mochten nog een keer het podium betreden voor een kleine finale. Marieke Andela, Martsje de Jong en Reina Loonstra mochten een oordeel gaan vellen over deze zaalwinnaars, wie uiteindelijk naar de provinciale ronde in Gorredijk op 9 april mogen. Dit was wederom een moeilijke keuze, het niveau lag dichtbij elkaar. Het commentaar van de jury luidde als volgt:

Provinciale ronde
Maar zoals altijd moet er toch een winnaar gekozen worden, in dit geval 2 winnaars. De 2 voorlezers die naar de provinciale ronde gaan zijn Fedde en Esmee! Op de gedeelde 2e plaats zijn geëindigd Willemijn en Mette en de gedeelde 3e plek is voor Tynke-Rixt en Aline. Al deze finalisten gingen met een mooi aandenken en een boekenbon naar huis.

Leesplezier bevorderen
De Nationale Voorleeswedstrijd is in 1993 door Stichting Lezen in het leven geroepen om het leesplezier onder kinderen in groep 7 en 8 te stimuleren. In de meer dan 25 jaar dat de wedstrijd bestaat, is deze uitgegroeid tot de op één na grootste leescampagne (na de Kinderboekenweek) voor het basisonderwijs in Nederland. Jaarlijks doet bijna vijftig procent van de basisscholen mee aan de wedstrijd.