Hester en Ilse grote winnaars

Gepubliceerd op: 24 februari 2023 16:01

Afgelopen woensdag 28 februari was het weer zo ver. De regionale voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd in de Koornbeurs in Franeker. Maar liefst 26 schoolkampioenen deden deze keer mee van scholen uit de Waadhoeke, Harlingen, Vlieland en Terschelling. De presentatie was dit jaar wederom in handen van Sander Balk van Circus Salto en leesconsulent Lisa Fazzi.

Dit jaar waren er weer geweldige voorlezers , met twee kampioenen die deelnemen aan de provinciale rondes.

De Jury bestond uit René de Vries (Wethouder Waadhoeke), Kees Arendz (Wethouder Waadhoeke), Tialda Hoogeveen (Berneboeke ambassadeur, schrijver), Arjan Hut (dichter van Fryslân), Yvenka Gerbrandy (Kinderboekenjournaal) en Christina Noordstra (leesconsulent Noardeast Fryslân).

De jury uit beide zalen gaf aan dat het een moeilijke keuze was uit zoveel schoolkampioenen te kiezen. Maar uiteindelijk zijn ze toch tot een mooie top 2 gekomen. In zaal 1 is Hester Bruining van IKC De Skeakel in Sexbierum tot winnares gekroond. Zij las een grappig fragment voor uit Dwars en Co geschreven door Rico Hop. De jury gaf aan dat zij geweldig voorleest met een warme stem.

Uit zaal 2 is Ilse Triemstra van IKC St. Radbodus in Dronrijp tot winnares uitgeroepen. René de Vries (Wethouder Waadhoeke) gaf aan dat de zaal met open mond zat te luisteren en ze technisch perfect voorlas uit ‘De vreselijke tweeling’, geschreven door Jozua Douglas.

Provinciale ronde
De 2 zaalkampioenen mogen strijden op 9 april in Gorredijk tijdens de Provinciale Ronde om Friesland te vertegenwoordigen in de landelijke finale.

Leesplezier bevorderen
De Nationale Voorleeswedstrijd is in 1993 door Stichting Lezen in het leven geroepen om het leesplezier onder kinderen in groep 7 en 8 te stimuleren. In de meer dan 25 jaar dat de wedstrijd bestaat, is deze uitgegroeid tot de op één na grootste leescampagne (na de Kinderboekenweek) voor het basisonderwijs in Nederland. Jaarlijks doet bijna vijftig procent van de basisscholen mee aan de wedstrijd.