80 jaar vrijheid: lezingen en exposities in de bibliotheek

Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en dat we sindsdien in vrijheid leven. Ook staan we die dag stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. In 2025 viert Nederland 80 jaar vrijheid. Ook in de bibliotheek, met lezingen en exposities.
Do. 10 april: Oorlog een gezicht geven, Bibliotheek Dokkum
Yvonne te Nijenhuis schreef samen met haar man Reinder Postma meerdere boeken over de oorlog. Met de reeks ‘De oorlog een gezicht gegeven’ vertellen zij de geschiedenis van Noordoost-Friesland in oorlogstijd. Yvonne vertelt deze avond over Dokkum en Dantumadiel in ’40 – ’45. Donderdag 10 april, 20.00-21.30 uur, gratis toegang, maar reserveer een stoel via de knop hieronder.
Za. 12 april: onthulling gedenksteen Dronryp
Een paar keer per jaar komt de Wurkgroep Histoarysk Dronryp bij ons aan de koffietafel. Vandaag is er een speciaal programma in het kader van 80 jaar bevrijding en vindt het programma plaats bij de kerk van Dronryp, d'Alde Wite. Er wordt een gedenksteen onthuld en u kunt een expositie bekijken. Hier kunt u ook in gesprek gaan met de leden van de wurkgroep. Zaterdag 12 april, 09.40 uur verzamelen bij het monument bij de brug. Gratis toegankelijk, aanmelden is niet nodig.
Do. 24 april: Hessel de Walle: vrouwen van het Friese verzet, Bibliotheek Dokkum
Auteur Hessel de Walle vertelt aan de hand van zijn boek 'Vrouwen van het Friese verzet' over 32 moedige verzetsvrouwen in Friesland. En hoe hun rol vaak veel verder ging dan die van koerierster. In de Tweede Wereldoorlog speelden tientallen vrouwen als koerierster, pilotenhelper, chauffeur, spion of anderszins een rol in het Friese verzet. In de traditionele verzetsliteratuur blijft het beeld vaak beperkt tot dat van de koerierster. Uit het boek van De Walle blijkt dat hun rol veel verder ging. Hij vertelt erover in Bibliotheek Dokkum, donderdag 24 april, 20.00-21.30 uur, gratis toegang, maar reserveer een stoel via de knop hieronder.
Vrij. 2 mei: Verzet in Dokkum, Bibliotheek Dokkum
Ergens in 2023 meldt zich op het Streekargyf Karin Gutjahr, afkomstig uit Duitsland. Ze vertelt dat ze op zoek is naar gegevens over haar opa, Berend Veenstra uit Dokkum. Veenstra was tijdens de oorlogsjaren ambtenaar bij de Belastingen in Dokkum en door zijn functie al in een vroeg stadium betrokken bij het Dokkumer verzet. Mede door zijn contacten konden veel onderduikers in de omgeving van Dokkum worden ondergebracht. De familie Veenstra woonde aan de Woudweg, maar toen Berend in beeld kwam bij de bezetter moesten hij en zijn gezin zelf onderduiken in Engwierum. Zijn zoon Jan en kleinkind Karin hebben het verhaal van vader en opa Berend vastgelegd op film. Die was bedoeld voor in de familie. Het verhaal is zo ‘nijsgjirrich’ geworden dat Jan en nichtje Karin het verhaal graag ook nog een keer in Dokkum willen vertellen, ondersteund met foto’s en enkele fragmenten uit de film. Vrijdag 2 mei, 10.00-11.30 uur, Bibliotheek Dokkum. Gratis toegang, maar reserveer een stoel via de knop hieronder.
Tot 5 mei: Bevrijding van het Bildt, Bibliotheek St.-Annaparochie
Nog tot 5 mei is in Bibliotheek St.-Annaparochie een expositie van Bildts Aigene te zien. De tentoonstelling staat in het teken van de viering van 80 jaar bevrijding. Er zijn foto's, documenten en oorlog gerelateerde voorwerpen te zien. Ook wordt er elke woensdagmiddag in de maand april een film over de tweede wereldoorlog getoond. Te zien tijdens openingstijden van Bibliotheek St.-Annaparochie.
Van 15 april tot 5 mei: Bevrijding van Franeker, Bibliotheek Franeker
Het Historisch Centrum Franeker exposeert op verschillende plekken in Franeker foto’s met het thema '80 jaar bevrijding'. In Bibliotheek Franeker hangen van 15 april tot 5 mei vijftien canvasdoeken met beelden uit die periode.