Literair Festival Harlingen vindt plaats op zaterdag 22 juni in de prachtige tuin achter museum, boekhandel en bibliotheek aan Voorstraat 54-56 in Harlingen. Het festival duurt van 16.00 tot 22.00 uur. De deuren openen om 16.00 uur, om 16.30 trapt Kirsten van Santen af. Tickets voor het festival kosten € 15,- in de voorverkoop en €17,50 na 1 mei en zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Van der Velde Harlingen en online bij de bibliotheek. Het festival is inmiddels uitverkocht.
Vrijdag 21 juni is het Literair Festival voor Jongeren, exclusief voor scholieren van RSG Simon Vestdijk, op dezelfde locatie.Voorafgaand aan Literair Festival Harlingen is de besloten uitreiking van de Anton Wachterprijs, één van de oudste literaire prijzen van Nederland, de prijs voor het beste Nederlandstalige debuut.
A D W I N D E K L U Y V E R
Adwin de Kluyver is schrijver, historicus en deeltijdeilander die woont en werkt op Vlieland, Terschelling en het vasteland. In 2016 studeerde hij cum laude af op de cultuurgeschiedenis van poolreizen met zijn debuut Terug uit de Witte Hel. Het tweeluik Het gedroomde Noorden (2019) en Niemandsland (2021) werd lovend ontvangen en werd genomineerd voor de Jan Wolkers-prijs, de prijs voor het beste Nederlandse natuurboek. Zijn nieuwste boek, De eilanden van goed en kwaad, is in april 2024 verschenen. In dit literaire non-fictieboek laat hij aan de hand van zijn eigen eilandfascinatie zien hoe de mens in de loop der eeuwen eilanden heeft gebruikt als laboratorium en als locatie voor natuurlijke én sociale experimenten. Het boek werd zowel in de Nederlandse als Vlaamse pers unaniem lovend ontvangen.
16.35 uur
Helaas kan Adriaan van Dis in verband met gezondheidsredenen niet naar Harlingen afreizen. Dat spijt hem -en ons- zeer. In het programma neemt Adwyn de Kluyver zijn plek in.
T O I N E H E I J M A N S
Toine Heijmans (1969) is romanschrijver en columnist voor de Volkskrant. Hij studeerde geschiedenis, schreef een aantal journalistieke boeken en debuteerde in 2011 met de roman Op Zee, over de zeiltocht van een vader met zijn dochter. Het boek is verfilmd en veelvuldig vertaald, en kreeg in Frankrijk de prestigieuze literaire Prix Médicis étranger, die nooit eerder aan een Nederlandse schrijver was toegekend, en hem een Franse ridderorde opleverde.
Zijn meest recente roman, Zuurstofschuld, kreeg de Nederlandse Boekhandelsprijs en vertelt het verhaal van de vriendschap tussen twee alpinisten. De relatie van de mens met de natuur en de wildernis zijn een terugkerend thema, ook in de nieuwe roman Buitendijks die in oktober 2024 zal verschijnen.
Tijdens het festival gaan Toine Heijmans en Mathijs Deen in gesprek met Kirsten van Santen.
18.00 uur
M A T H I J S D E E N
Mathijs Deen (1962) is schrijver en radiomaker. Zijn verhalenbundel Brutus heeft honger werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. In 2013 publiceerde hij het alom geprezen De Wadden, waarvan ruim 30.000 exemplaren zijn verkocht. In 2018 verscheen Over oude wegen dat zeer lovend werd ontvangen en dat, net als zijn roman Onder de mensen, ook in Duitse vertaling werd uitgebracht. Het lichtschip werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Eind 2021 verscheen De grenzeloze rivier.
Tijdens het festival gaan Toine Heijmans en Mathijs Deen in gesprek met Kirsten van Santen.
18.00 uur
K I R S T E N V A N S A N T E N
Gastvrouw en presentator van Literair Festival Harlingen is Kirsten van Santen. Zij is cultureel antropoloog en werkt als kunstredacteur bij de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden. Ze schrijft en praat over theater en literatuur, publiceert columns en debuteerde in maart 2022 met haar literaire non-fictie boek Water Pakken.
M A A R T J E W O R T E L
Maartje Wortel geldt als een van de kopstukken van de Nederlandse literaire voorhoede. Ze volgde de opleiding Beeld & Taal aan de Rietveld Academie in Amsterdam, publiceerde verhalen in diverse literaire tijdschriften en schreef columns voor NRC Handelsblad. Met haar debuut, de verhalenbundel Dit is jouw huis (2010) sleepte ze meteen een belangrijke prijs voor beste debuut in de wacht. Haar romans Half mens en IJstijd werden beide genomineerd voor diverse grote literaire prijzen; Half mens werd bekroond met de BNG Literatuurprijs. De Volkskrant riep haar uit als dé literaire belofte van 2014 en roemde haar ‘droogkomische originele vertelstem die meer weglaat dan vertelt’.
19.30 uur
F R A N K W E S T E R M A N
Frank Westerman (1964) verwierf grote bekendheid met De graanrepubliek, Ingenieurs van de ziel, El Negro en ik (bekroond met De Gouden Uil), Ararat, Stikvallei, Een woord een woord (bekroond met zowel de Brusseprijs als deBob den Uyl-prijs) en recentelijk De kosmische komedie en Te waar om mooi te zijn. Zijn werk verschijnt in zeventien talen. De pers over eerder werk van Frank Westerman:‘Frank Westerman heeft een gouden pen, een verbluffende historische verbeelding en een ijzersterk motto: “Stoppen met vertellen verandert de wereld ten kwade.”
In Zeven dieren bijten terug, het nieuwste boek van Frank Westerman zijn de Hollandse ijszeeverkenners van de zestiende eeuw de randfiguren. Hun overwintering in het Behouden Huys op Nova Zembla is het decor van een boek over leven en dood in de eenentwintigste eeuw. In een sprankelende stijl waaiert dit reisverslag uit van Texel en Terschelling tot voorbij de Noordkaap. Zeven dieren bijten terug is een eigentijds bestiarium: een beestenboek met een bijtende urgentie.
20.10 uur
Dit prachtige festival kan niet bestaan zonder een bijdrage van Gemeente Harlingen.
E L L E N T E N D A M M E
Ellen ten Damme is misschien wel een van de beste Nederlandse zangeressen van dit moment. Maar zij is veel meer dan dat. Ze is ook actrice, muzikant, stout meisje, circusartieste, vamp, componiste, danseres, schrijfster en Pippi Langkous.En dat is ze allemaal tegelijk. De ware magie is haar eerlijkheid. Hoewel haar verbluffende veelzijdigheid anders kan doen vermoeden, doet ze alleen maar waar ze werkelijk in gelooft. Ondanks haar duizelingwekkende maskerades, is ze altijd zichzelf. Ze is echt.
Ellen ten Damme maakte zeven albums, waarvan drie Engelstalig. Twee jaar geleden ging het roer om, althans zo lijkt het voor een buitenstaander. Toen verscheen het Nederlandstalige album Durf Jij? met teksten van Ilja Leonard Pfeijffer. Onlangs is Ellen genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs. De nominatie sleepte ze binnen voor het lied Hoe ik het mijn moeder toch vertel dat ze samen met schrijver Ilja Leonard Pfeijffer heeft gemaakt.
Tijdens het festival treedt Ellen ten Damme samen op met pianist Ringo Maurer.
21.30 uur
R O B V A N E S S E N
Rob van Essen (1963) neemt met zijn romans en verhalen een volstrekt unieke plaats in op de Parnassus van de Nederlandse letteren; zijn oeuvre is met geen ander te vergelijken, hooguit roept het herinneringen op aan dat van José Saramago, Paul Auster en J.M. Coetzee. Hem vielen de J.M.A. Biesheuvelprijs voor Hier wonen ook mensen en de Libris Literatuur Prijs voor De goede zoon te beurt. Zijn roman Miniapolis verscheen in oktober 2021. In februari 2022 is een heruitgave van Engeland is gesloten uit 2004 verschenen en met Alleen de warme dagen waren echt debuteerde Rob van Essen in september 2022 als dichter. In november 2023 is zijn nieuwe roman Ik kom hier nog op terug verschenen. Met deze roman won hij onlangs de Libris Literatuur Prijs 2024.
20.50 uur
S Y T S E J A N S M A
De vriendin van Sytse Jansma kreeg op tweeëndertigjarige leeftijd een hersenbloeding, en stierf onverwachts. Jansma besloot zijn rouwproces vast te leggen om haar dicht bij zich te houden. In een roesreis van gedichten volgt hij zijn geliefde vanaf haar overlijden, in dagboekverzen, erotische herinneringen, brieven en hiernamaalsvariaties. De bundel Rozige maanvissen is een aangrijpende zoektocht naar troost, acceptatie en het leven. Het boek kwam in 2024 uit en is genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs.
Op het festival draagt Sytse Jansma zijn gedichten voor met muzikale begeleiding van Sietske Trinks op saxofoon en Johannes Terpstra op marimba.
17.20 uur
B E A N & F O R D
Puur, authentiek, maar ook speels; zo kun je Bean&Ford het beste omschrijven. Met tweestemmige zang en speelse trompetlijntjes, gecombineerd met de eigenzinnige klanken van de typische resonator gitaar, brengen ze een stukje Delta blues en New Orleans jazz naar hier. Ze zijn ooit begonnen op straat en het levende bewijs dat de roaring twenties na een eeuw opnieuw aangebroken zijn!
18.30 uur
Maakt zoveel mooie literatuur, poezie en muziek hongerig? Geen probleem! Voor de deur staat Hippe Frieten, zij bakken de aller-, allerlekkerste versie friet: loaded fries.
Lekkere wijnen, heerlijke biertjes en natuurlijk frisse versnaperingen serveert Broodje Nuchter tijdens het festival.